Wereldkampioen!

wK 2014 nieuwVanmiddag werden de Nederlandse vrouwen wereldkampioen. De ‘oudjes’ van de ploeg, Naomi van As, Maartje Paumen, Kim Lammers, Ellen Hoog, Eva de Goede, Lidewij Welten en Willemijn Bos namen de jonkies op sleeptouw. Terwijl achterin keepster Joyce Sombroek weer excelleerde als de betrouwbare sluitpost die ze het hele toernooi al was. Want Australië kreeg toch nog een paar goede kansen op een doelpunt.

Het team van Max Caldas deed wat de hele hockeywereld verwachtte en bracht het publiek ook nog eens in vervoering. Tijdens dit WK is op de tribunes en na de wedstrijden goed te zien wat voor een belangrijke rol de speelsters vervullen. Zij zijn de inspiratiebron voor een hele nieuwe generatie hockeyers, die vol bewondering de verrichtingen van hun grote idolen volgen.
Nog meer dan een doel op zich is dit WK een middel: een belangrijke stap voor de verdere ontwikkeling van het hockey in Nederland. Een wereld die volop in beweging is.

Foto: Martijn Beekman

Finale!

Maartje 1De Nederlandse vrouwen hebben de finale van het WK hockey gehaald. We wensen aanvoerder Maartje Paumen en haar team veel succes!

Lidewij (3)

Lidewij 3Gisteren wonnen de Nederlandse vrouwen van Zuid-Korea (dat in het officiële WK schema als Korea wordt aangeduid). Lidewij Welten was er gelukkig weer bij. Met haar geblesseerde hand in een beschermende brace. Ook met haar gebroken middenhandsbeentje was Lidewij een van de belangrijke spelers op het veld, ook al excelleert ze nog niet zoals vlak voor het WK. Dankzij acties van Lidewij kreeg Nederland een strafbal en een strafcorner, die allebei door Maartje Paumen werden benut. Die was zichtbaar opgelucht dat ze eindelijk weer scoorde. Een mentale oppepper voor de aanvoerder zelf en het hele team. Met dank aan Lidewij. En met dank aan coach Max Caldas die het besluit nam om haar toch in de selectie te houden. Een ‘gamechanger’ noemde hij haar. Maar nog belangrijker is het vertrouwen dat de speelsters elkaar geven. De meiden van dit team hebben ongelooflijk veel voor elkaar over, zegt teamarts Connie van Bentum, die al jarenlang meeloopt, in mijn boek.

De kracht van de ploeg is dat de speelsters als team samenspelen. Met elkaar. Als ze dat blijven doen worden de Nederlandse vrouwen wereldkampioen.

De mascarameisjes van Max Caldas

mascara-eye-make-upVandaag spelen de vrouwen van Max Caldas hun laatste poule-wedstrijd. De halve finale hebben ze al bereikt. Dat had iedereen eigenlijk wel verwacht. Op het veld zijn de Nederlandse vrouwen bijna niet te verslaan.
De Oranjevrouwen zijn al jaren het visitekaartje van het Nederlandse hockey. En dat komt niet alleen door hun prestaties op het veld. Fatima Moreira de Melo introduceerde glamour op het kunstgras.
Ellen Hoog, die nog met Fatima speelde, vertelde aan ehdn.nl hoe haar oud-teamgenoot make-up in de kleedkamer introduceerde. Maar verder moeten we er niet al te moeilijk over doen, zegt Ellen. Ze zijn er echt niet de hele dag mee bezig ofzo, het is gewoon leuk om er goed uit te zien. En om goed op de foto te staan. Naomi van As zorgt er altijd voor dat ze vlak voor het eindsignaal haar bitje uit heeft.

Met hun zwartomrande ogen schitteren Ellen Hoog, Eva de Goede, Naomi van As, Lidewij Welten, Sophie Polkamp (die er dit WK helaas niet bij is), Jacky Schoenaker, Maartje Paumen, Kim Lammers en reserve Kitty van Male nog net dat beetje extra. Het ziet er niet alleen leuk uit, het geeft ze ook een fellere oogopslag in het veld. De regisseur van de Olympische Spelen in Londen, moet het ook hebben gezien, getuige de manier waarop hij Nederlandse speelsters steeds close in beeld bracht.
Het leuke van dit team is het plezier dat ze met met elkaar blijven uitstralen. De hockeydiva’s blijven ook gewoon sympathieke hockeymeisjes in wie de hockeyende jeugd zich kan herkennen. In mijn boek maakt NOS-commentator Philip Kooke de vergelijking met de Dolly Dots. Er zit er altijd wel eentje bij die je leuk vindt. Meisjes omdat ze zo willen zijn, jongens omdat ze wel zo’n vriendinnetje willen hebben.

Dat zich nog altijd geen make-up merk heeft gemeld voor de mascarameisjes van Max Caldas is een wonder. Dames en heren van de cosmetica en van de sportmarketing, doe er wat aan en sla uw slag!

Ellen & Eva

Dit weekend bereikt het kwik op sommige plaatsen in Nederland tropische temperaturen. Daarom dit toepasselijke filmpje met hockey hotties Ellen & Eva. In 2013 poseerden ze voor de swimsuit edition van het blad Sports Illustrated. Vanavond spelen ze met Nederland tegen Australië voor de eerste plaats in de poule. Dat komt vast goed, want Ellen & Eva hebben wel voor hetere vuren gestaan.

Twitterstilte

TwitterstilteNormaal twitteren de speelsters van het Nederlands team zich een slag in de rondte, maar vanaf nu even niet! De komende twee weken is alle aandacht op het WK gericht. En nee, zeggen Maartje Paumen en Naomi van As tegen ehdn.nl, dat is niet omdat de coach ze het heeft verboden, maar omdat ze het zelf zo hebben besloten. Met het hele team. Op de Olympische Spelen van Londen hadden ze ook een twitterstilte ingelast en dat was best wel lekker rustig.

Is dat dan niet lastig om zomaar ineens te moeten afkicken? Welnee joh, zegt Maartje, je verwijdert gewoon je app van je mobiel! Zo simpel is dat.

Boegbeelden in actie

FansJPGDit zijn de meisjes van de E4 van Spijkenisse. Met hun team werden ze kampioen. Gisteren hadden ze opnieuw de dag van hun leven. Na de trainingswedstrijd van Nederland tegen de Verenigde Staten stonden ze op de goede plek. Pal bij de uitgang, waar alle speelsters naar buiten kwamen. En natuurlijk zetten die allemaal een handtekening en gingen ze met iedereen op de foto. Daar namen ze best veel tijd voor. Vooral Naomi van As, Eva de Goede, Kitty van Male en Ellen Hoog moesten heel vaak op de foto en heel veel handtekeningen zetten. De geblesseerde Lidewij Welten en Kim Lammers, die in de wedstrijd een bal tegen haar hoofd had gekregen, en die met de anderen meereden naar huis moesten maar even wachten.

Na de wedstrijd gingen de meeste speelsters gewoon in hun eigen auto naar huis. Sommigen werden door hun familie opgehaald. Jacky Schoenaker kreeg op de parkeerplaats een knaloranje juichpak. Ze was er heel blij mee. Vannacht was de laatste keer dat de speelsters thuis mochten slapen. Vanaf vandaag melden ze zich weer in Den Haag en slapen ze de komende weken in een hotel. Nog drie nachtjes voor ze hun eerste wedstrijd mogen spelen.

Fatima

Fatima FHMBoegbeelden zijn belangrijk voor succes. De groei van de hockeysport van de afgelopen jaren heeft daar zeker mee te maken. In mijn boek beschrijf ik hoe de hockeybond successen aan de top inzet voor de ontwikkeling van de breedtesport. De rol die Fatima Moreira de Melo daarbij heeft gespeeld is van onschatbare waarde geweest. Met Fatima als lichtend voorbeeld zijn er meer hockeyers BN’ers geworden die veel publiciteit genereren. Althans, dat geldt voor de vrouwen. Niet voor niets liet KNHB-directeur Johan Wakkie zich afgelopen zaterdag in Het Parool ontvallen, dat ook het mannenhockey meer helden moet hebben.

Fatima is gestopt met hockey en maakt nu furore als professional pokerspeler. Maar ze heeft in Naomi van As, Ellen Hoog, Eva de Goede, Sophie Polkamp, Jacky Schoenaker en WK-reserve Kitty van Male een paar waardige opvolgers. Let de komende weken tijdens dit WK maar eens goed op.

Foto cover FHM: Hans Petersen

Lidewij (2)

Lidewij 2Gisteren was er een persdag bij de Haagse hockeyclub Hdm. Daar trainen de mannen én de vrouwen van het Nederlands team. Lidewij Welten was er ook.
Vier dagen geleden kreeg ze op de training een bal tegen haar hand en brak ze haar middenhandsbeentje. Maartje Paumen, die vlak bij haar in het veld stond, had direct door dat het mis was. Want Lidewij is een bikkel.
En dat niet alleen, ze is ook nog ‘s supercool. Trainde mee met de anderen, al kan ze nog geen stick vastpakken. Daarna stond ze ontspannen de pers te woord. ‘Dit is de beste houding om te herstellen,’ zei ze monter en stak haar arm in de lucht. De eerste nacht sliep ze slecht, maar sinds de teamarts heeft gezegd dat ze moet slapen, doet ze dat. Ze droomde dat ze hockeyde. Dinsdag krijgt ze een speciale sportbrace om. Donderdag volgt de medische test. ‘Zolang er een kans is, zal ik ervoor gaan,’ zegt ze vastberaden.

Lidewij is een optimist en dat straalt ze uit. ‘It ain’t over till it’s over,’ twitterde ze direct na naar blessure. That’s the spirit, Lidewij. Carry on!

Nieuwe aanwas

Hockey in ParoolDit is Tess. Ze hockeyt bij Athena, de club in de  Amsterdamse Watergraafsmeer. Over Tess en haar teamgenootjes schreef ik in 2013 een verhaal voor het Parool. Athena werd tien jaar geleden opgericht en is met 1700 leden inmiddels de snelst groeiende club van Nederland. In april van dit jaar werd het nieuwe clubhuis officieel geopend door KNHB-directeur en buurtbewoner Johan Wakkie. In het duurzaam gebouwde clubhuis wordt niet gefrituurd, maar alleen gezonde voeding verkocht. Ook wordt er gratis fruit uitgedeeld en zijn er fruitbomen op het terrein geplant, zodat de jonge spelertjes zelf hun eigen fruit kunnen plukken.

Aan de andere kant van de stad ligt HC Westerpark, dat zijn eigen succesverhaal kent. Ook hier besloten ouders een club voor hun kinderen op te richten, omdat die nergens anders terecht konden. En ook hier was de groei explosief. Elk jaar verdubbelde het aantal leden. Inmiddels zijn het er 800 en staan er 360 op de wachtlijst. Als het nieuwe, derde kunstgrasveld klaar is, is er bij Westerpark plaats voor 1200 leden. Niet slecht voor een club, die nog maar drie jaar volwaardig lid is van de KNHB.

coverfoto PS: Dingena Mol.