EHDN genomineerd voor beste sportboek van het jaar

Een jaar geleden vond het WK hockey plaats in Den Haag. Op de openingsdag werd mijn boek Echte hockeyers douchen niet gepresenteerd bij het stadion van ADO Den Haag.
Daarin beschrijf ik hoe de hockeysport een spectaculaire groei doormaakte en hoe de KNHB en beide nationale teams toewerkten naar het toernooi. Droomscenario: goud voor de vrouwen en goud voor de mannen.
Zoals verwacht wonnen de Nederlandse vrouwen goud. De mannen haalden de finale, maar werden daarin vernederd door Australië. Nederland verloor met 6-1. Dag sprookje.
Wat als de mannen ook hadden gewonnen? Was dan de hockeymania over heel Nederland uitgebroken? We zullen het nooit weten. Want wat als telt niet in de sport.
Bovendien begon nog voor het WK hockey was afgelopen, het WK voetbal in Brazilië, waar Oranje onder leiding van Louis van Gaal tegen alle verwachtingen derde werd. De aandacht voor Naomi van As, Ellen Hoog, Billy Bakker en Robbert Kemperman was in één klap verdwenen. Leve Arjen Robben, Robin van Persie en Wesley Sneijder!

Het was daarom een aangename verrassing dat ik een jaar na het WK ben genomineerd voor beste sportboek van het jaar. Daardoor krijgt mijn boek een tweede adem, een in de sport niet onbelangrijke kwaliteit. De winnaar word op 17 juni live bekendgemaakt in de uitzending bij Eva Jinek. Ik zie ernaar uit. En o ja, mijn boek is nog altijd te koop bij de boekhandels, Bruna, AKO en www.bol.com.

De genomineerden voor De Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van het jaar (in alfabetische volgorde) zijn:

Arthur van den Boogaard: Zo speelden wij (Atlas contact)
Michel van Egmond: Kieft (VI boeken)
Wiep Idzenga: Brigadier Kodak (De Muur)
Maarten Kolsloot: Strike out (De Kring)
Ricci Scheldwacht: Echte hockeyers douchen niet (Meulenhoff)

Bilreclame

bilreclameHockey is in veel opzichten nog een amateursport. Al zou je dat niet zeggen als je hier rondloopt op het WK. Alles is groots: de uitstraling van het evenement, de entourage in het stadion, het Hockey Park daaromheen. En tot slot de manier waarop de wedstrijden perfect in beeld worden gebracht door de NOS.
De professionalisering is ook goed te zien op de outfits van de spelers. In tegenstelling tot bij het voetbal, waar landenteams nog altijd zonder shirtreclame spelen, dragen de nationale teams bij hockey al jaren shirtreclame op de borst. Alleen bij de Olympische Spelen mag dat niet.
Tijdens dit WK zijn de sponsors vaak weer financiële instellingen. Uiteraard is Rabobank weer van de partij voor Nederland, creditcard maatschappij Visa sponsort de Argentijnen en de Britse pensioenverzekeraar Now Pensions de Engelse mannen. De Australiërs krijgen hun geld van staalfabrikant FMG Fortescue.

Hoe inventief er in de hockeywereld wordt gedacht is wel te zien aan de reclame op de billen van de spelers. Vaak is dat dezelfde sponsor die ook op het shirt staat. Sommige teams hebben een aparte bilsponsor, zoals de Argentijnse bank Macro bij de Argentijnse mannen en vrouwen.
De derrière van de spelers biedt bedrijven bovendien extra mogelijkheden voor product placement. Bij meervoudig landskampioen Den Bosch spelen de dames met modemerk Claudia Sträter op de bips.

Het nieuwe hockey

nieuw hockeyVanmorgen was ik bij HC Ypenburg (HCY). De club bezoekt vandaag met 600 ouders en kinderen het WK hockey. Na een gezamenlijk ontbijt in het clubhuis, gingen ze in colonne  op de fiets naar het Kyocera stadion.
HCY is een club die het nieuwe hockey representeert. Opgericht in de nieuwe woonwijk Ypenburg, aan de rand van Den Haag, op de plek van het voormalige vliegveld, telt de club inmiddels ruim 1000 leden, waarvan 800 bij de jeugd.

‘HCY is een club van de wijk,’ zegt voorzitter Danielle van der Hek. De meeste kinderen die er spelen, wonen in de buurt, maar volgende week is er een groot feest waarbij ook alle niet-hockeyende buurtbewoners zijn uitgenodigd. Oud-voorzitter Frank Ooms vertelt over de dynamiek van de club, die nog geen tien jaar geleden werd opgericht. De groei ging zo snel, dat HCY ook een competitie voor de jeugd op zondag moest instellen. De prestaties van de club en het belang voor de buurt zijn de gemeente Den Haag niet ontgaan. Na het WK krijgt HCY een van WK-kunstgrasvelden uit het stadion, die met geld van de gemeente zijn betaald.

‘Neem allemaal wat van het ontbijt over is mee naar het stadion! Pak, fruit, croissants, krentenbollen en sapjes en maak je eigen lunchbox,’ maant WK-clubambassadeur Esther van der Zwalm alle ouders en kinderen. Op het terrein betaal je voor een broodje € 3,50. Veel plezier allemaal. Geniet ervan. En wees voorzichtig onderweg!’

Media-event

testbeeld
Vandaag begint in Den Haag het WK hockey. Het Kyocera stadion van ADO Den Haag biedt plaats aan 15.000 fans. In het tijdelijke Greenfields Stadion, dat op het WK-terrein is gebouwd, kunnen 5000 toeschouwers plaatsnemen. Over 14 wedstrijddagen, spelen 12 mannen- en 12 vrouwenteams 76 wedstrijden. Gedurende het hele toernooi worden 250.000 toeschouwers verwacht.
Maar de meeste kijkers volgen het WK via de televisie. Nog altijd het belangrijkste mediaplatform. Volgens de wereldhockeybond FIH gaan er 386 miljoen mensen kijken en nog eens een miljoen via YouTube online streaming. Daarbij heeft de FIH bijna 500.000 volgers op Facebook, 30.000 volgers op Twitter en 8.000 op Instagram. En dan is er nog de WK-site van hoofdsponsor Rabobank en zijn er blogs zoals EHDN, met hun eigen Facebook- en Twitter-pagina’s.
In Nederland zendt de NOS alle wedstrijden van de Nederlandse mannen en vrouwen live uit. Omroep West zendt maar liefst alle wedstrijden van het toernooi live uit. De tv-uitzendingen komen dagelijks vanaf het WK terrein, de radio-uitzendingen vanaf een glazen radio studio op het Haags Hockey Plein.
Omroep West heeft zichzelf daarom uitgeroepen tot de hockeyzender van Nederland, en natuurlijk is EHDN daarbij. Op maandag 2 juni zijn we te gast bij Radio West in het programma ‘Debby en haar mannen’ van 11.00 uur tot 12.00 uur.
Op maandag 9 juni om 16.00 uur bij TV West voor de voorbeschouwing van de wedstrijd Nederland-Korea (vrouwen) en in de avondtalkshow die om 19.15 uur begint. Allemaal te volgen via radio en tv of de hockeywebsite van Omroep West.

Nieuwe aanwas

Hockey in ParoolDit is Tess. Ze hockeyt bij Athena, de club in de  Amsterdamse Watergraafsmeer. Over Tess en haar teamgenootjes schreef ik in 2013 een verhaal voor het Parool. Athena werd tien jaar geleden opgericht en is met 1700 leden inmiddels de snelst groeiende club van Nederland. In april van dit jaar werd het nieuwe clubhuis officieel geopend door KNHB-directeur en buurtbewoner Johan Wakkie. In het duurzaam gebouwde clubhuis wordt niet gefrituurd, maar alleen gezonde voeding verkocht. Ook wordt er gratis fruit uitgedeeld en zijn er fruitbomen op het terrein geplant, zodat de jonge spelertjes zelf hun eigen fruit kunnen plukken.

Aan de andere kant van de stad ligt HC Westerpark, dat zijn eigen succesverhaal kent. Ook hier besloten ouders een club voor hun kinderen op te richten, omdat die nergens anders terecht konden. En ook hier was de groei explosief. Elk jaar verdubbelde het aantal leden. Inmiddels zijn het er 800 en staan er 360 op de wachtlijst. Als het nieuwe, derde kunstgrasveld klaar is, is er bij Westerpark plaats voor 1200 leden. Niet slecht voor een club, die nog maar drie jaar volwaardig lid is van de KNHB.

coverfoto PS: Dingena Mol.